Hvordan du sparer penge ved vedvarende energi
Hvis du har prøvet at gennemse din elregning vil du lægge mærke til at du giver 2-2,2kr for en KwH hvilket vil sige 1000W forbrug i en time, men nærlæser du den vil du lægge mærke til at du kun betaler imellem 15 og 30 øre for selve strømmen. De resterende 80% er gebyrer for transport og en stor del afgifter.
Du vil nogle gange se politikerne omtale at vedvarende energi stadig er en underskudsforretning og det er faktisk også korrekt hvis ikke der var store støtteordninger, men det kan godt betale sig for den almindelige Dansker at opsætte solceller uden støtte da man ikke skal betale gebyrer og afgifter for den strøm man selv producerer.
Hvilke muligheder har du så for selv at producere strøm? De mest almindelige er solenergi fra solceller og vindenergi fra vindmøller, vindmøllerne er dog på retur da det ikke er rentabelt jo mindre du har et stort strømforbrug som f.eks. landmænd og her skal møllerne op i nogle ret store størrelser.
Det efterlader os med solenergi, en energiform der er poppet op på mange danske villaer de seneste år.
Hjælp miljøet og spar penge med solceller
Du kan ikke alene stoppe klimaforandringerne eller reducere CO2 udledningen for Danmark, men gør vi alle lidt vil vi fælles kunne være med til at det går i den rigtige retning.
Selvom solcellerne ikke løser hele problemstillingen da de ikke hjælper os med at lagre energi, så er de med til at presse markedet for energilagring da de øger behovet for det. Det er da også den del af overgangen til vedvarende energi der forskes mest i lige nu og der hvor der gives flest penge til udvikling.
Solceller fungerer ved at omdanne lys til elektricitet, det sker når solens lys rammer solcellen. Det er selve lyset og ikke direkte solstråler der genererer energien, så solcellerne virker også når det er overskyet, dog ikke lige så effektivt da mængden af lys er mindre.
Outputtet fra en solcelle er jævnstrøm, og mængden af energi den kan opfange fra solens lys er meget afhængig af størrelse, effektivitet og intensiteten af lyset. Ser man på USA giver en solcelle mere end 100% mere energi i Californien end hvis den sættes op i Washington simpelthen pga. antallet af soltimer om året og intensiteten, helt samme forskelle har vi ikke i Danmark, men det kan stadig svinge op til en 25%
Effektiviteten vil sige hvor meget af solens energi de er istand til at omdanne til strøm, noget der var et stort problem ved de første paneler der kun var istand til at omdanne få % af energien til strøm. Det er derfor også her den største forskning er foregået og hvor de fleste paneler på tagene i Danmark har en effektivitet på 10-15%, så findes der paneler i dag der kan omdanne 20% af energien til strøm.
Så meget sparer du
Når du får prisen på indkøb af solcellerne og montering kan det virke som mange penge og selvom det er mange penge er det en af de investeringer du kan se komme hurtigt hjem igen.
Bruger din familie i gennemsnit 5000 kWh årligt vil du kunne spare ca. 10.000 hvis du har solceller der dækker jeres årlige forbrug. Køber du et anlæg der er lidt for stort er de første 7000kr i overskud faktisk skattefrie, og køber du anlægget med konen vil det være 14.000 i har mulighed for at få i fradrag.
Køber i et anlæg der svarer til det dobbelte af jeres husstandsforbrug vil i denne størrelse skulle af med 150-175.000,- i 2017 priser, priserne falder dog hvert år. Jeres investering vil i dette tilfælde være betalt hjem indenfor 8-10 år alt efter hvad der kommer af vedligehold og derefter vil i hvert år tjene penge på at have jeres solceller.
Seneste kommentarer