Hvad er den billigste vej til grøn energi?
Grøn energi som vindmøller og solceller kan stadig ikke konkurrere på lige fod med kul og gas, hvorfor der er behov for statsstøtte hvis udviklingen skal gå hurtigere. Det er sådan i hele verden, men samtidig skal støtten også være lav nok til at producenterne udfordres og presser teknologien.
I 2016 ramte vi en ny milepæl hvor energien fra nye havmøller i Tyskland kun var 50% dyre end tilsvarende energi fra et kulkraftværk, hvor vi bare få år tidligere talte om at det ville være 100% dyre.
Energiaftalen i Danmark
I Danmark har vi energiaftalen som er en aftale der forhandles af folketinget og blandt andet inkluderer hvor mange penge der skal gives i tilskud til nye grønne energiformer, og hvilke energiformer der skal gives tilskud til.
Det er her producenterne af vindmøller og solceller venter spændt, for det er her det afgøres om der skal opstilles 0 eller 1000 vindmøller i Danmark over den næste årrække.
Energiaftalen bliver historisk set indgået hver 5. år, med mindre forhandlinger imellem hvis f.eks. midler slipper op inden det nye forlig skal indgås, ellers der ikke er blevet indgået et nyt forlig inden aftalen udløber.
Historisk set har vi favoriseret vindmølleindustrien i de danske udbud, da de har kunne tilbyde den mest konkurrencedygtige pris og har tilbudt flest danske arbejdspladser.
Kortsigtet eller langsigtet strategi?
Problemet med grøn energi er at forligene kun tegnes for 5 år frem i tiden, hvilket betyder at der ikke i forligene investeres langsigtet i teknologier der om 10 eller 20 år måske kan konkurrere med vindenergien. Det har allerede været dyrt at opbygge vind teknologien og der er en stor række danske arbejdspladser indenfor branchen hvorfor politikerne har en tendens til at favorisere netop denne branche, modsat har Kina investeret kraftigt i solenergien hvilket har været med til at gøre den konkurrencedygtig med vind i nogle områder.
Det handler i de kommende år om at se om udbuddene ikke skal gøres uafhængige af teknologi, så både vind og sol kan konkurrere på lige fod. Samtidig skal der være plads til langsigtede investeringer i energilagre og nye teknologier som bølgekraft der i længden kan være med til at sammensætte energien i det grønne samfund.
Seneste kommentarer